Den nakna sanningen...

imorgon äntligen ska jag till röntgen på lasarettet för att börja reda ut mina fötter! Jag har i flera år haft smärtor i mina fötter, ben och upp till knäna. Då jag har denna smärta vardagligen är det inget jag lägger så stor vikt vid, mer då jag haft ett par högklackade skor än då jag haft bra och bekväma skor. Idag har jag haft det sistnämnda på jobbet, men det blir ju ändå att man springer fram och tillbaka fram och tillbaka över marmor/sten-golvet. Så nu när jag skriver här värker det i min vänstra knäl och strålar hela vägen upp till knäskålen, mums! Lite före sommaren ringde jag till Specialistläkarna och kort därefter fick jag en tid till läkare. Jag fick komma in berätta vad jag hade för "fel" och han tittade på mina små tossingar och sa: "det här är peanuts, detta löser vi snabbt och enkelt. Sa du att du jobbade på flygplatsen? Har ni kvar resor till Düsseldorf/Weeze? Jag är sugen på att åka dit med min fru" Sagt gjort han ägnade mina fötter 3 minuter och flygplatsen 10 min, men kort därefter kom nu röntgen-tiden. Det är här vi är idag! Så tidsplanen är att jag kommer få opereras inom denna sida 2009?!?

Glömde ju berätta vad det heter: Hallux Valgus...
Jag visar här upp mina eminenta fötter, på den första bilden är det min vänsterfot till vänster och den andra söta lilla tossan är Freddies. Andra bilden är mina två tossingar, så ni ser de finns på båda fötterna, men vänstra knölen och knäskål värker mest...
 

Och här kommer lite info om Hallux Valgus...

Orsak och symtom
Drabbar oftast kvinnor – 90 %. Orsaken är okänd men en viss ärftlighet finns. Bidragande orsaker kan vara nedsjunket främre fotvalv och sannolikt även yttre påverkan från olika skor. Stortån böjer av mot lilltåsidan och det bildas en ömmande knöl vid stortåns bas. Detta ger stora svårigheter att hitta passande skor.

Behandling
I lindriga fall kan det räcka med inlägg för att återställa främre fotvalvet. Är inte detta tillräckligt kan även operation tillgripas. Inläggen behövs dock oftast även efter en operation för varaktigt resultat. Det finns ett flertal olika operationsmetoder beroende på felställning och eventuell ledförslitning och patientens ålder. Din läkare informerar dig om vilken metod som är lämpligast i ditt fall. Resultaten är likvärdiga. Har du inte redan fått information angående operationsmetod av din läkare, kommer du att få det operationsdagen.

Operationen
Ingreppet utförs oftast polikliniskt, d v s du kan gå hem redan samma dag. Operationen sker oftast i lokalbedövning. Vanligen får man ett stadigt förband på framfoten under läkningstiden men i vissa fall får man ett gipsbandage istället. Du får antingen recept på smärtstillande eller värktabletter med dig hem. Det är viktigt att ta smärtstillande regelbundet de första dagarna.

Efter operationen
Efter operationen belastas endast hälen och fotens utsida med hjälp av en mockasin. Ibland behövs dock kryckkäppar som stöd den första tiden. Det är bra att ha foten i högläge så mycket som möjligt första dagarna efter operationen, för att förhindra svullnad och därmed ökad smärta. Stygnen tas cirka 14 dagar efter operationen, antingen av distriktssköterskan eller i samband med återbesök på ortopedmottagningens sköterskemottagning. Bandaget får sitta kvar i 6 veckor, i de flesta fall kan man avlägsna förbandet själv efter läkningen. Någon röntgen behövs oftast inte. Utvärdering av operationsresultatet görs vid ett återbesök efter 6-8 veckor eller i samband med en telefontid med ansvarig läkare. De första månaderna efter operationen kan det vara svårt att få foten i normala skor pga. ömhet i operationsområdet. En viss svullnadstendens är också vanlig.

Har du ett arbete där du går och står mycket, kan du därför under denna tid behöva vara sjukskriven.
Ajdå...ska jag rulla fram i rullstol?

Kramar Sara